Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателските организации изразяват умерен оптимизъм за пазара на труда и икономическата среда у нас през 2014-а

На специална пресконференция  национално представените работодателски организации представиха приоритетите и вижданията си за 2014-а година.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че членовете на камарата не очакват съществен растеж нито във вътрешните продажби, нито в цялостната икономическа среда. По-скоро се очаква стагнация и увеличение на безработицата. В резултат се очаква да пострадат най-нискоквалифицираните на пазара на труда. Единственото положително е очакването по отношение на продажбите на фирмите в чужбина.

Не може да има качествени и устойчиви работни места без инвестиции. По-скоро могат да се очакват финансирания, които могат да доведат до временна заетост. Условията да има инвестиции са политическо спокойствие, ефективна правораздавателна система, добра администрация и електронно правителство, качествен човешки ресурс, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България очакват тази година да бъде по-добра от миналата.

Трендът е нагоре, но не толкова взривообразно подобрен. Очакванията са за увеличение на продажбите, по-малко увеличение на заплатите, още по-малко увеличение на печалбите и най-малко на инвестициите и заетостта, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Предложенията на 4-те национално представени работодателски организации за намаляване на административната тежест за бизнеса се отнасят до четири области: бизнес средата, европейските фондове, тристранния и двустранния диалог и капиталовия пазар.

Ще продължим работа заедно с представители на правителството по намаляване и опростяване на регулаторните режими, като особено внимание ще обърнем на таксите, свързани с тях, така че да се спазват предписанията на Закона за ограничаване на регулиращата роля на държавата и те да бъдат свързани с разходите за осъществяване на администрирането на подобни режими. Ще настояване сериозно да не влизат в парламента промени в нормативната уредба без оценка на въздействието, за да можем да следим ефективността на работа на депутатите и въздействието върху икономиката на съответните закони, заяви Божидар Данев.

По отношение на европейските фондове работодателските организации предлагат максимално опростяване по изготвяне и подаване, оценяване и отчитане на изпълнението на проектите, механизъм за по-бързото и справедливо уреждане на сроковете по направените финансови корекции. Те настояват още да се предефинира понятието „малко и средно предприятие“, а при планирането на следващия програмен период до 2020-а година да бъдат предвидени минимални европейски квоти за усвояване от страна на работодателските и синдикалните организации, които държавата да не може да променя без тяхно съгласие. Работодателските организации искат социалните партньори да имат решаващо мнение при приемането на решения от Комитетите за наблюдение на европрограмите, да се възстанови работата на Съвета за икономически растеж и по-голяма публичност на Тристранния съвет за социално партньорство.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна