Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфронтацията между управляващи и опозиция в Украйна се задълбочава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфронтацията между властта и демонстрантите в Украйна се задълбочи след като външният министър на страната Леонид Кожара и опозиционният лидер Виталий Кличко се изправиха лице в лице на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

Кличко показа на Кожара снимки на демонстранти, пострадали от полицейско насилие, а външният министър заяви, че голяма част от протестиращите са екстремисти и попита лидера на "Удар" дали им симпатизира. Подкрепяте ли екстремистките групи, които носят емблеми и знаци, наподобяващи нацистки символи? с тях ли сте? подкрепяте ли екстремистите, които нападат полицията с коктейли Молотов, попита Кожара.

Кличко не отговори, но по-късно, в изказване пред поддръжници на опозицията, отново призова властите в Киев да изпълнят исканията на хората.  Достатъчно престъпления, достатъчно корупция, достатъчно чакахме по-дборото си бъдеще. Проявихме достатъчно търпение, но не можем да чакаме повече, подчерта Кличко.

Конфронтацията между управляващи и опозиция се задълбочи и след интервюто за телевизия Ал Джазира на Леонид Кожара, в което той постави под съмнение разказа за мъченията на лидера на опозиционния Автомайдан Дмитро Булатов. В петък Булатов разказа, че е бил похитен и подложен на мъчения  повече от седмица. Изказването на Кожара предизвика лавина от възмущение в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна