Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Светът е заплашен от "приливна вълна" от ракови заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е заплашен от "приливна вълна" от ракови заболявания, заяви Световната здравна организация в доклада си по повод световния Ден на рака.

Организацията прогнозира, че случаите на рак годишно ще достигнат 24 милиона до 2035-а година. В момента в света 14 милиона души се разболяват от рак всяка година.

Д-р Кристофър Уайлд от Международната агенция за проучване на рака подчерта сериозността на проблема:  Свидетели сме на много рязко увеличение на случаите на рак в световен мащаб, но най-вече в страните с ниски или средни доходи. Това показва, че ракът наистина е глобален проблем. Сега предизвикателството пред нас е да преведем новите ни познания за биологията на рака в по-добро лечение, както и в начини за превенция и ранна диагностика.

Световната здравна организация акцентира върху превенцията на заболяването, което може да намали наполовина заболеваемостта. Според експертите най-големите причинители на рака са тютюнопушенето, затлъстяването и алкохола, но хората все още не са наясно, че диетата играе важна роля за предпазване от болестта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна