Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Йовчев: Има досъдебно производство за похарчени 200 000 лева от предишните управляващи за палатков лагер за бежанци

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за изразходването на 200 000 лева от предишните управляващи за изграждането на палатков лагер за бежанци. Това обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев и отново обвини предишното правителство, че не е предприело адекватни действия по сигналите за предстояща бежанска вълна от Сирия. 

Общо 144 доклада от НРС, военното разузнаване и ДАНС през 2012-а г. са сочели риск от бежанска вълна, съобщи Йовчев и уточни, че въпреки това не е проведено заседание на МС на тази тема и не е свикан КСНС. В качеството си на съветник на президента, Йовчев е предлагал заседания по темата, но такъв съвет е бил проведен през февруари 2013-а г.. Докладът констатира и твърде малко места за настаняване на бежанци през 2011-а и 2012-а г. Взето е решение за изграждане на палатков лагер, но такъв няма. Сега кризата е овладяна и планът за действие дава резултат, допълни той. Ако не бяхме предприели тези мерки, сега щяхме да имаме около 15 000 души повече. Успешно вървим към пълното овладяване на тази криза.

Увеличен е капацитетът за издаване на статут на бежанци и само през януари такъв са получили над 800 лица. До края на годината може да се достигне брой от 11 000, каза Йовчев и отчете намаляване на ксенофобските настроения в страната и  по-добра работа на службите по филтрирането на лицата:

Специалните служби извършват беседа с тези граждани, обменят активна информация с всичките партньори и по този начин успяваме да отсеем потенциално опасните лица.

На този етап липсва стратегия за интеграция на бежанците, те не могат да се издържат и остават в местата за настаняване, засега, уточни министърът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна