Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" изпраща в прокуратурата доклада на Сметната палата за "Авиоотряд 28"

Снимка: www.mtitc.government.bg

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът Венцислав Лаков изпращат доклада на Сметната палата за "Авиоотряд 28” до главния прокурор. Изводите в доклада са, че полетите, изпълнени по заявка от физически и юридически лица, са незаконосъобразни.

Сидеров цитира доклада на Сметната палата, в който се казва, че има нарушения на закона заради полетите на "Авиоотряд 28" по време на управлението на Бойко Борисов:

Точно затова ние изпращаме до най-бързата, най-светкавична, най-обективна, най-безпристрастна българска институция - прокуратурата един сигнал, с който тя по типичния за нея рефлектиран начин бърз, неотложен да вземе веднага мерки да поиска имунитета на господин Борисов и да започне досъдебно производство срещу неговите закононарушения, да установи точно как е профукала тези 34 милиона, които комисията на господин Лаков също безспорно установи.

Венцислав Лаков уточни, че до момента се водят две досъдебни производства, но срещу неизвестен извършител.

От 2011-а година принципал на авиоотряда е министър-председателят, тогава господин Бойко Борисов, тоест той е пряко отговорен за дейността на този авиоотряд. Господин Бойко Борисов със собствения си подпис и регламентирано закононарушение като е регламентирал с резолюция да срещу заплащане, не или е оставил без резолюция искането за ползване на авиоотряда.

По-рано транспортният министър от кабинета "Борисов" Ивайло Московски призова да не се правят спекулации с дейността на авиоотряда по времето на Бойко Борисов, тъй като това било практика от 2001-ва г., т. е. откакто е създаден "Авиоотряд 28":

Какво да се оправи по нормативната уредба към функционирането на "Авиоотряд 28" действително има, но практиките, които са установени като нарушения, са свързани с така наречените "търговски полети", които искам да уведомя всички вас, че са практика от 2001-ва година, а именно, откакто този авиоотряд съществува в тази си форма. От тук нататък мисля, че е крайно време да се спре с всякакви спекулации по тази тема.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна