Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От наводнените райони в Англия поискаха оставката на директора на Агенцията за околната среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Агенцията за околната среда лорд Смит стана обект на гневни нападки от страна на жители и местен депутат на силно наводнен район в графство Съмърсет. Лорд Смит заяви, че няма да подаде оставка, въпреки призивите за такава от местните жители. Депутатът от Консервативната партия Йън Лидъл-Грайнджър го нарече „предател”.

Лорд Смит посети за първи път района, в който само в едно от селата бяха евакуирани 80 къщи. От местната полиция съобщиха, че някои от жителите на селото Морланд са предпочели да останат, въпреки че то вече седмици наред е откъснато от света.

Лошото време продължава да създава сериозни проблеми особено в Югозападна Англия. По-рано през деня премиерът Дейвид Камерън заяви, че положението в Съмърсет се подобрява и са отпуснати 10 милиона паунда допълнителна помощ, но в резултат на проливните дъждове нивото на реките отново е извън контрол и мнозина от местните жители и местната управа са на мнение, че губят битката с наводненията.

40 моряци от кралския флот и 40 командоси пристигнаха спешно в най-тежко засегнатия район на Съмърсет Левълс да помогнат при евакуацията на местни жители, за преместване на по-ценната покъщнина и за укрепване на речните диги. Прогнозите за времето обаче са тревожни с очаквани буреносни ветрове със сила от 120 километра в час тази вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна