Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова и Станишев представиха проекта за Изборен кодекс пред посланици

Снимка: БГНЕС

Невъзможността на всички затворници да гласуват и агитацията на майчин език са сред забележките на Венецианската комисия по новия Изборен кодекс. Това обяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Заедно с лидера на БСП Сергей Станишев тя  представи пред посланици проекта за нови изборни правила.

Закритата за журналисти презентация събра десетки посланици и ръководители на дипломатически представителства на страните членки на Европейския съюз, на Съединените щати и на Русия. В приветствието си към тях Мая Манолова отбеляза доброто съвпадение на датата, тъй като днес се навършват 135 години от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция. След продължилата два часа и половина среща на брифинг в парламента Мая Манолова отчете:

Обяснихме ясно какви са целите, които преследваме - на първо място, гарантиране на честни избори, да има облекчен достъп на гражданите да упражнят правото си на глас.

Мая Манолова съобщи, че в петък е получено предварителното становище на Венецианската комисия за новия Изборен кодекс. Тя очерта основните забележки:

Агитацията на майчин език, начинът, по който е разписана активната регистрация предвид факта, че една част от гражданите, които не са се регистрирали предварително в изборния ден, ще бъдат дописвани в избирателните списъци. Не е възможна друга технология, така че ще преосмислим още веднъж, до влизането в зала на кодекса, дали да остане активната регистрация.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна