Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Тирове плашат Турция с пълна блокада. Дават три дни срок за уреждане на проблема с разрешителните, съобщава Преса в едно от заглавията си на първа страница.

"Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция и в складове в южната ни съседка заради войната между превозвачите от двете държави", пише Труд, цитирайки разследване на Би Би Си. "В случай че кризата продължи дълго, ще страдат икономиките и на двете страни, категорични са спедитори и превозвачи.

Българските власти са изпратили писмо до турското транспортно министерство с искане за спешна среща за решаване на кризата, съобщава Стандарт, цитирайки заместник-министъра на транспорта Антон Гинев. Първоначално преговорите бяха насрочени за 21-ви февруари, но българските превозвачи, които блокираха границата вчера, отказват да трупат загуби дотогава.

"Наши студенти бягат от Острова. Не могат да си платят таксите заради замразени заеми", пише Стандарт. Според британски медии, цитирани от вестника, ограниченията засягат 6600 учащи от България и Румъния. Властите искат от тях документални доказателства за легалния им престой във Великобритания.

"Шивачката от Гоцеделчевско, чиито крака бяха премазани от автобус преди 12 дни, трябва да си плати имплант с цена между 1000 и 2000 лева", пише 24 часа. "Това важи за общо към 4 хиляди пациенти на "Пирогов" годишно и за всички останали, които се нуждаят от подобни медицински изделия у нас. Причината е, че Здравната каса не ги плаща", сочи изданието.

Правителството планира да увеличи държавните такси за лекарствата, съобщава Капитал Daily, цитирайки проект от сайта на здравното министерство. Това може да доведе или до по-скъпи лекарства, или до уволнения във фармацевтичния сектор, предупреждава изданието.

Енергоразпределителните дружества ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ ще поискат от енергийния регулатор значително повишение на цените от 1-ви юли, в противен случай електрическата мрежа няма да издържи и са възможни аварии, предупреждава вестник Сега. Две от дружествата вече обявиха минимум между 7 и 9% искано поскъпване, а в ЧЕЗ все още правят разчети.

Почти всички печатни издания цитират на първите си страници твърденията на депутата Делян Пеевски затова как като вътрешен министър Цветан Цветанов е притискал него да опъва медиен чадър над криминални босове и главния прокурор Сотир Цацаров за подбора на заместниците му. Обвиненията на Пеевски тиражират Новинар, Монитор, Преса и Стандарт редом с големи заглавия и снимки на започналата вчера акция на жардармерията срещу битовата престъпност по селата. "Атаката започна Цветанов", който обяви, че Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет", сочи ТРУД. "Ами ако и Пеевски, и Цветанов казват истината", пита Капитал Daily. "Във всяка държава с работещи и независими институции признанията на двамата трябваше да предизвикат реакция. Прокуратурата може да възложи на НАП да установи реалното имущество на Делян Пеевски и дали е имало сигнал срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. ВСС да провери случайното разпределение на делото "Октопод" и да обясни прикривана ли е водещата го съдия Румяна Ченалова от съдебно разследване в Македония, смята вестникът.

"Дебатите по третия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", поискан от ГЕРБ, се обърна срещу вносителя. Това бе усещането след края на близо петчасовата дискусия в парламента вчера", пише Труд. Подобен извод прави и вестник Сега. Стандарт и Преса извеждат начело твърдението на вицепремиера Цветлин Йовчев, че ГЕРБ си е правил пиар при атентата в "Сарафово". При ГЕРБ "над 66 милиона лева са били похарчени от службите без обезпечение", заяви още Йовчев, цитиран от Дума.

"Пет процента данък добавена стойност за храните поиска бизнесът", пише вестник Земя. Намалението, което трябва да бъде въведено от 2015-а година, ще извади много фирми на светло, ще стимулира потреблението и ще носи приходи на бюджета, твърди изданието. Предложението на фирмите от хранителната индустрия ще бъде поставено пред премиера Пламен Орешарски на форума "Правителство - бизнес", който ще се проведе днес в НДК.

"Канадският милиардер Янк Бари щял да търси слабонаселени места в Северозапада, за да настани сирийци, които искат да се установят в България", пише Преса. "Идеята на богаташа, който е известен с филантропската си дейност, била да купи къщи и земя за имигрантски семейства. "Имате доста изоставени села. С моите пари мога да ги съживя", твърди Бари пред вестника. Проектът му щял да се реализира в близките 6-7 месеца, а негови хора тръгвали тези дни към села в Монтанско.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна