Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов се разграничи от обвиненията на Цветан Цветанов към прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от нападките на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу главния прокурор.

Припомняме, че вчера Цветанов обвини Цацаров, че е прикривал дело срещу заместника си Борислав Сарафов. А по-рано днес главният прокурор призова Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага за твърдението си.

Бойко Борисов заяви, че ако зад думите на Цветанов не стоят доказателства, то те са клевета:

Цветан Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата. В европейския доклад главният прокурор е изваден като положителен пример.
Призовавам депутатите и политическите партии да спрем всеки ден да се плашим или да прехвърляме собствените си неудачи към прокурорите. Ние не сме прокурорска държава, а напротив, парламентарна. Прокурорите са, за да обвиняват и те си имат достатъчно работа, за да им задаваме всеки ден публични казуси с неуспеха на който и да било политик. Когато обвиняваш един човек, трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така или не, в против случай - това е клевета, заяви Борисов.

Категорично осъждам политиката и начина, по който се води. Няколко пъти съм казвал на Цветанов, когато разбирам, че след като има обвинения, той трябва да се защитава, и да говори тези неща, но той ги говори като пряко засегнат от делата човек. Това не е позиция на партия ГЕРБ, напротив винаги сме били да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие, заяви Борисов.

Попитан дали това означава, че не застава зад думите на зам.-председателя на ГЕРБ, Борисов отговори, че не застава, докато не ги докаже. Доколкото знам, вече има реакция и от прокуратурата, така че ако Цветанов има доказателства, че е прав, те трябва да отидат там. На този етап и обратната страна по никакъв начин не ме е убедила, че тези подслушвания са факт, каза още Борисов.
 
За разговорите му с Ваньо Танов, Борисов коментира: Когато има официално вкарано искане от "Атака" да се възобнови проектът "Белене", когато "Атака" отговори на това, тогава ще отговоря на всеки друг въпрос.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна