Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново стачки в Кипър заради законопроекта за приватизация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачки съпровождат днешното решаващо обсъждане на законопроекта за приватизация в парламента на Кипър. Ако той не бъде приет, Тройката може да спре международното финансиране на страната.

Със стачки в знак на протест срещу законопроекта за приватизация и плановете на правителството за продажба на три печеливши държавни компании започна днешният ден в Кипър. От полунощ в тридневна стачка са работещите в държавния телеком СИТА. Синдикатите заявиха, че тя ще бъде прекратена само ако те видят недвусмислено изпълнение на поставените от тях искания за запазването на трудовите и пенсионни права на заетите в компанията и за участието им при вземането на решения за бъдещата сделка.

От 7 часа днес стачни действия започнаха работещите в държавната електрическа компания. Поради намалено производство на електроенергия Кипър е на режим на тока. Прекъсванията на електроподаването започнаха от сутринта в различни райони на страната по обявен късно снощи график. В двете компании работи само необходимият персонал за извънредни ситуации и поддържане сигурността на системата. Управителните съвети на двете дружества се обърнаха към синдикатите с призив да преразгледат позицията си и решенията за спиране на работата, тъй като това нанася вреди на икономиката на страната и на цялото общество.

Днес за възможни стачни действия решават работещите в пристанищата.

Трите печеливши държавни компании са първите, определени за приватизация под натиска на тройката международни кредитори, като условие за отпускането на спасителния заем от 10 млрд. евро през миналата година.

На заседанието на парламентарната финансова комисия днес финансовият министър Харис Георгиадис представя нов вариант на проектозакона, който включва предложенията от депутатите и отчита исканията на синдикатите. Промените бяха направени в опит да се осигури парламентарно мнозинство за приемането му. Правителството и парламентът са притиснати от времето, защото текстът трябва да влезе в пленарна зала в четвъртък и да бъде гласуван до 5-и март, преди заседанието на Еврогрупата на 10-и март.

Неодобряването на законопроекта за приватизация или дори приемането на законопроект, коренно различен от този, който е бил обсъждан с Тройката и с който тя се е съгласила, създава значителен риск за спиране на финансирането на Кипър от международните кредитори. Това ще доведе до много тежки последици, предупреди финансовият министър Харис Георгиадис. В такава ситуация правителството няма план Б, каза още той. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна