Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Кърджали насрочи за 8-и април ново заседание по делото за Историческия музей

| обновено на 25.02.14 в 14:45
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кърджали насрочи за 8-и април ново заседание по делото, заведено от Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в града. Назначени са и нови експертизи, които трябва да внесат и яснота как и кой е строил сградата.

На заседанието днес бяха изслушани четирима свидетели, които преразказаха спомени на възрастни хора от началото на миналия век, когато е започнал строежът на сградата.

Заседанието премина при засилено полицейско присъствие. Заради очаквани сблъсъци органите на реда привлякоха допълнителни сили от страната. От рано сутринта Кърджали беше блокиран от полиция и движението беше отцепено в радиус от един километър. Съдебната палата беше оградена с метални заграждения като тези пред Народното събрание. Имаше над десет коли с жандармерия, както и специални полицейски части.

Обстановката пред Съдебната палата в Кърджали остана спокойна. Около стотина души се бяха събрали около сградата. Имаше хора, дошли от района на Хасково, от Пловдив, както и такива от Кърджали. Пристигна и група, водена от свещеник, който каза, че е тук, за да благослови българския народ.

Полицаите направиха плътен кордон пред дошлите да слушат съдебното дело. Такъв кордон имашe и пред самата сграда на съда.

Общината в Кърджали не издавала разрешение за протести пред Съдебната палата.

По данни на полицията, за справка в районното управление са привикани председателят на сдружението на футболните фенове Елена Ваташка и трима нейни съмишленици, с които тя е пътувала. На пристигащи от други райони на страната са били съставени предупредителни протоколи, че няма да създават напрежение.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна