Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската банка за развитие с нови кредити за малките и средни предприятия

Снимка: bbr.bg
Българската банка за развитие предлага нови кредити, насочени към малките и средни предприятия, които изнасят стоки и услуги за чужди пазари, както и към земеделските производители. За някои от тях е предвидена преференциална лихва от 3,5 на сто.

От кредитите ще могат да се възползват, както българските износители, така и чуждестранните вносители на български стоки. Лихвеният процент е шест на сто, като за фирмите износители със застраховка от Агенцията за експортно застраховане лихвата ще бъде 3,5 на сто, посочи Димо Спасов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие: Голяма част от експортно ориентираните фирми могат да стигнат до подобна застраховка и съответно чрез нашия нов продукт да стигнат до много евтино финансиране. Би било жалко да не се възползват от това нещо.

Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ, ако срокът за погасяване е две години. В същото време банката стартира и схема за подпомагане на земеделските производители в размер на 100 милиона лева. В нея за участие са поканени 14 търговски банки, които ще предоставят заеми с не по-висока годишна лихва от 5,7 на сто. Това е 2,25% по-евтино от предлаганата до момента от ББР кредитна линия. Кредитите включват много по-широк спектър, инвестиционни и оборотни без ограничението, което досега имаха оборотните кредити. Също така отпадат някои от таксите, такса за управление също отпада, обясни Димо Спасов.

Договорите с търговските банки ще бъдат сключени до края на март, а програмата трябва да заработи в началото на април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна