Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разраства се стачната вълна в Кипър срещу плановете на правителството за приватизация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачната вълна в Кипър срещу плановете на правителството за приватизация се разрастна днес. Пълна синдикална мобилизация е насрочена за утре, когато парламентът ще обсъжда в пленарна зала спорния законопроект за приватизация.

В стачка и протестни действия са работещите в трите големи държавни компании в Кипър, които първи трябва да бъдат приватизирани – държавния телеком, електрическата компания и пристанищата.

Работниците от кипърската електрическа компания вече трети ден са в стачка, днес тя продължава 8 часа. Поради намалената мощност от сутринта започнаха спирания на електроподаването в различни райони на страната по обявен късно снощи график.  Вчерашните прекъсвания на тока предизвикаха остро недоволство сред бизнеса и гражданите.

Персоналът на държавния телеком СИТА продължава започналата във вторник тридневна стачка. Днес работещите в компанията протестираха с плакати и скандирания пред президентския дворец. Работещите не са удовлетворени от направените промени в законопроекта за приватизация.

След заседания днес стана ясно, че утре сутринта работещите в пристанищата излизат на 24-часова стачка. С това решение синдикатите отхвърлиха постигнатата вчера принципна договореност с Министерството на финансите по въпроса за заплащането на полагания от докерите извънреден труд. Пристанищните работници протестират от 15 февруари срещу орязването на заплащането им и отказват да полагат извънреден труд, което на практика парализира пристанищата в Лимасол и Ларнака следобед, през нощта и през уикендите. На среща в Министерството на финансите със синдикатите и пристанищните власти бе постигнато съгласие в рамките на следващите седмици представители на трите страни да намерят взаимно приемливо решение на проблема. Въздържането от извънреден труд и невъзможността да се обработват корабите и товарите вече причини огромни загуби на пристанищата, фирмите за внос-износ, търговията и икономиката на Кипър като цяло.

Работещите в трите компании ще участват в насрочения за утре голям протестен митинг пред сградата на парламента. Масовата демонстрация се организира от синдикатите в Кипър по време на обсъждането в пленарна зала на спорния законопроект за приватизация. Под външния натиск вътре в залата ще се търси осигуряването на парламентарно мнозинство за приемането на законопроекта, от който зависи по-нататъшното финансиране на Кипър от тройката международни кредитори. Законопроектът трябва да бъде гласуван до 5 март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна