Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени мерки за сигурност заради планираните протести в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър днес е обхванат от стачки и протести. На фона на обявена социална мобилизация и голям митинг пред сградата на парламента вътре в пленарната зала се обсъжда спорният законопроект за приватизация. От приемането му зависи по-нататъшното международно финансиране на страната. 

Над 5 000 работещи в трите компании, които първи предстои да бъдат продадени – държавният телеком, електрическата компания и пристанищата, днес продължават стачките и протестните си действия срещу плановете за бъдещето им. 18 синдикални и социални организации канят всички кипърци на голям протестен митинг пред сградата на парламента по времето, когато депутатите обсъждат противоречивия законопроект за приватизация. Хиляди работещи ще се обявят срещу подготвяната приватизация на стратегически обществени услуги. Това е разграбване на общественото богатство и унищожаване на социалните постижения на кипърския народ, подчертаха от синдикатите.

Засилено полицейско присъствие и драконовски мерки за сигурност има днес в Никозия, за да не се допуснат безредици и инциденти, каквито се случиха пред парламента в понеделник.

Интензивни консултации на различни нива са в ход през последните часове, за да се намери формулата, чрез която да се отговори на исканията на синдикатите в трите стачкуващи държавни компании. След последните изменения, които бяха внесени в текста, се очаква той да бъде одобрен, с незначително мнозинство. Управляващите разчитат на подкрепата на депутатите от Демократическата партия, въпреки че късно през тази нощ тя взе решение да се оттегли от правителството. Четири опозиционни партии заявиха, че техните представители ще гласуват против законопроекта. Те искат оглагане на гласуването и правителството да предоговори с тройката международни кредитори условията за приватизация.

Основните изменения, които вече бяха направени, дават по-голяма роля на парламента в хода на приватизационния процес и одобряването на решенията за приватизация. Създават се и съвместни консултативни комитети с участието на служителите от компаниите в процеса на приватизация. Нови разпоредби засилват и изискванията за гарантиране на националната сигурност на страната. 

Правителството предупреди, че ако депутатите гласуват против законопроекта, държавата няма да има пари да покрие нуждите за следващия месец. От приемането на законопроекта зависи отпускането на следващия транш от 236 млн. евро от спасителния заем за Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна