Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Има нужда да се промени политическата форма на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел даде висока оценка на близкото сътрудничество на Германия с Великобритания в историческо обръщение към двете камари на парламента в Лондон.

Ангела Меркел започна речта си в парламента на английски език, но довърши по-съществената част на немски. Тя оцени високо мира и стабилността, които Европейският съюз е донесъл със себе си, като заяви, че сега е немислима война между членовете на организацията. Меркел обаче подчерта, че мисията на ЕС за запазване на мира в Европа не е приключила, както някои си мислят, и европейските лидери трябва да се изправят твърдо срещу екстремистите.

Тя каза, че свободният пазар в Европейския съюз е безпрецедентен успех, но има нужда да се промени политическата форма на ЕС, за да бъде в крак с времето. Германският канцлер изрази надежда ЕС да стане по-силен, по-стабилен и по-конкурентоспособен в бъдеще. Меркел обаче не се ангажира с промени в договора за членство.

По-късно, след срещите на Меркел с лидерите на основните политически партии, се очаква на съвместна пресконференция тя да бъде подложена на натиск да изрази мнение за евентуални промени в договора за членство. Денят на Ангела Меркел ще приключи с чай при кралицата в Бъкингамския дворец. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна