Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Спасов: Европейският одит на болница "Лозенец“ сочи 80% успеваемост на трансплантациите

Снимка: БГНЕС

Новият национален консултант по трансплантология професор Любомир Спасов съобщи, че последният европейски одит на правителствената болница сочи 80 процента успеваемост на трансплантациите. Така той отговори на упреци от две пациентски организации, че срещу болницата се водят две дела за недобре свършена работа.

Двете заведени дела срещу болница "Лозенец" са граждански и са заведени от преди две години и са за финансови компенсации. От друга страна националният консултант е мандатна длъжност - за една година. Министърът на здравеопазването Таня Андреева обоснова назначаването на професор Спасов и с това, че неговата номинация е от Академичния съвет на СУ, към който е университетска болница "Лозенец" и това е по правилник.

Цялата процедура по наредбата е спазена, каза министър Андреева.

На въпрос дали трансплантациите няма да се насочват само към болница "Лозенец", беше уточнено, че последните справки на Министерство на здравеопазването сочат, че това не е допустимо, защото Министерство на здравеопазването координира тези дейности и злоупотреби не може да се допуснат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна