Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Кипър посреща Баба Марта с прояви в цялата страна

Снимка: Бранислава Бобанац

Подготовката за посрещането на Баба Марта в Кипър започна преди седмица. В арт-работилниците на българските училища сръчните малчугани изработиха красиви мартенички, с които бяха организирани изложби-базари с благотворителна цел.

Днес сънародниците ни на Острова на Афродита отбелязват традиционния български празник, като се включват в поставянето на рекорд за “Най-много хора, правещи заедно български мартеници за 5 минути в цял свят”. Инициатор е фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България“, а инициативата се провежда в рамките на националната благотворителна кампания „Децата и традициите”.

Пет български училища в Кипър са домакини на рекорда днес. Българчетата в Никозия, Лимасол, Пафос и Паралимни, техните родители и много българи се събират, за да направят заедно българската мартеница.

В дворовете на училищата ще разцъфтят и български първомартенски дървета, украсени от сънародниците ни в бяло-червена премяна. Чрез тях българите в Кипър изпращат пожеланията си за здраве и берекет. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна