Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев настоява Великобритания да спре руските войски съгласно споразумение от 1994 година

Великобритания, кредитен рейтинг ААА

Великобритания трудно може да избегне война с Русия, ако трябва да изпълни  задълженията си по споразумението от 1994 година, твърди бивш британски посланик в Киев.

Правителствени служители в Киев настояват  Великобритания да спре руските войски, преминаващи границите на Украйна, съгласно подписано споразумение през 1994 година, пише днес вестник „Експрес”.  Меморандумът от Будапеща, подписан от Великобритания, Украйна, Съединените щати и Русия , постановява, че те трябва да съблюдават теротириалната цялост на украинските граници. В меморандума е записано:

„Съединените щати, Руската федерация и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия потвърждават поетия ангажимент към Украйна да зачитат независимостта , суверенитета и съществуващите граници на Украйна”, отбелязва вестникът.

Призивите от Киев към Лондон идват след като руското правителство единодушно одобри разполагането на руски войски в Крим. Премиерът Дийвид Камерън предупреди Владимир Путин, че „няма извинение” за военна интервенция. Сър Тони Брентън, британски посланик в Киев от 2004 до 2008 година, заяви в интервю за ББС, позовавайки се на Меморандума от Будапеща, че за Великобритания ще бъде трудно да избегне война с Русия, ако тя нападне Украйна. Външният министър Уилям Хейг, който днес пристига в Украйна, заяви, че Лондон има готовност да работи с Киев за съблюдаване на подписаното споразумение.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна