Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крим ще гласува на референдум дали да стане част от Руската федерация

Вицепремиерът на автономната област Крим - Рустан Темиргалиев заяви, че през следващата седмица (на 16-и март) ще бъде проведен референдум дали Кримският полуостров да стане част от Руската федерация, предаде агенция РИА Новости.

Според руската информационна агенция на този референдум ще бъдат зададени два въпроса:

(1) Желаете ли включването на Крим в Руската Федерация като субект на федерацията?

(2) Желаете ли възстановяване на конституцията на Крим от 1992-ра година? (Според кримската конституция от 1992-ра година Крим е част от Украйна).

РИА Новости съобщава, че кримският парламент е гласувал за провеждането на този референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация, като цели 78 кримски депутати от общо 86 са гласували за присъединияване на полуострова към Русия.

Регионалният офис на РИА Новости в Крим пък съобщи, че кримските власти обмислят да въведат руската рубла като основно платежно средство на полуострова.

Украинските власти реагираха веднага, заявявайки че кримският референдум ще бъде нелигитимен и незаконен. Междувременно агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че през следващата седмица руският парламент може да одобри законопроект за опростяване на процедурата за присъединяване на "части на чужди държави" към Руската федерация. Агенцията цитира руския политик Сергей Миронов, който е участвал в изработването на този законопроект.

Пред ИТАР-ТАСС Сергей Миронов е заявил: Говорейки пределно ясно, този законопроект ще бъде представен за гласуване в руския парламент в името на Крим.

Днешното решение на кримския парламент определено ще доведе до нова драматична ескалация на руско-украинската криза, като това решение е факт точно преди започващата в Брюксел извънредна Европейска среща на върха на която ще се дискутира кризата в Украйна.

Руската рубла реагира слабо на новината за референдума в Крим, но като цяло остава под натиск от продажби спрямо долара и еврото, въпреки интервенциите на Руската централна банка, докато руският фондов индекс MICEX падна с 1,42%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени