Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците със статут ще се регистрират в общината

Снимка: БГНЕС
Бежанците, които имат статут,  трябва в двуседмичен срок от получаването му да се регистрират в дадената община. Това предвиждат обсъдените на първо четене промени в Закона за бежанците и убежището, внесени от Министерски съвет.  Депутатите обсъдиха и законопроект на  "Атака",  който предвижда отмяна на възможността чужденец с предоставена международна защита да има право да поиска да се събере със семейството си на територията на България.

С промените, внесени от МС се въвежда понятието международна закрила, което включва статут на бежанец и хуманитарен статут. Прецизират се основанията за предоставяне на закрила и се аргументират основанията за отказ. Промените са резултат от европейска директива. Тя цели уреждане на условията за достоен стандарт на живот, съпоставими в целия ЕС, независимо от мястото на подаване на молбата за международна закрила.

Със законопроект "Атака" настояват да бъдат премахнати текстове, съгласно които чужденец, ползващ се от временна закрила, да има право да се събере със своя съпруг, с техните ненавършили пълнолетие и невстъпили в брак деца и с други близки роднини. 

Европа, нашите партньори, слагат крак на вратата да стои отворена и през вратата започват да нахлуват техните семейства, уреждат се техните докумеинти, които като ги получат започват да водят жени, деца, близки. Може, например да бъде деклариран един сирийски град, че са роднини, те там родовете са големи и на базата на тази декларация да се черпят права, заяви Павел Шопов от "Атака".

Промените ще бъдат гласувани на първо четене по време на извънредното заседание на парламента във вторник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна