Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: „Пи Димят, уби лъва!”

БНР Новини




С вино от прастар български сорт утолил жаждата си млад момък с исполински ръст и... надвил страховит лъв. Звярът вкаменявал от страх населението близо до селището, станало много по-късно столица на българската държава - Велики Преслав. Така гласи една древна легенда в Североизточна България. Знае се, че е имало и такива времена по нашите земи. Хората се изумили от внезапния, неудържим приток на сила в младия мъж и нарекли лозата и виното от нея с името на юнака. Димят!
Оттогава досега белият винен и десертен сорт грозде „димят” се цени много в нашата страна. От гроздето се получава чудесно трапезно вино и висококачествен материал за конячен дестилат и уханно бренди.
Прясното грозде и неговата буйна рожба – виното, от хилядолетия са ценени от човека заради неповторимите им качества. Те са и храна, и вълшебен еликсир, и лек. Гроздето е сред плодовете с много високо съдържание на захар - около 20 на сто. То съдържа монозахаридите глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея стигат до всяка клетка на нашия организъм. Учените твърдят, че червеното грозде преборва раковите клетки. Плодът като цяло спомага за усвояването на белтъчините, действа изключително благоприятно на сърцето. Прясното грозде и сокът му имат още много чудодейни свойства за целия организъм на човека. Терапията с прясно грозде и с вино са практикувани от дълбока древност при хора, чийто организъм приема лечението с тях.
Огнената ракия, също позната от хилядолетия, е още по-силен антисептик от виното и в малки количества е препоръчвана като лекарство и успокоително средство.
При простуда конякът действа много по-бързо и здравословно от всяко хапче. А в компанията на кафето и на приятелите ни ароматите му изпълват сетивата ни и остават в съзнанието ни завинаги.
Казват, че денят става още по-хубав, aко сутринта отпием първо няколко глътки шампанско... Тогава и настроението ни е искрящо като него, пенливо и открито за радостите на живота.  
Учени в областта на земеделието: професор Димитър Бабриков, доцент Галя Дякова, доктор Ваня Йончева, доктор Ваньо Хайгъров, както и сомелиерът Мария Йорданова, разказват за божествените плодове на лозата - гроздето, виното, шампанското, ракията и брендито.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени