Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици и пациенти искат финансиране на плазмаферезата за лечение на хора с бъбречни проблеми

Снимка: БГНЕС

Медици и пациенти настояват Здравната каса да финансира плазмаферезата като ефективен метод за лечение на хора с бъбречни проблеми. Това беше обявено на днешния Световния бъбречен ден.

Борят на хората, които се нуждаят от лечение по метода, е много по-голям от пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация. Предстои да бъде създадена работна група, която да приеме наредба, която да визира процедурата, както и лекарствата, с които се поддържат пациентите след извършената трансплантация.

Заместник-министърът на здравеопазването професор доктор Чавдар Славов обясни защо се прави тази стъпка:

Това нещо да бъде регламентирано, тъй че пациентите да не го заплащат от себе си.

От всички чакащи пациенти за трансплантация у нас, независимо дали за черен дроб, или за сърце, най-много са тези, които се нуждаят от бъбречна. 3400 души са на диализно лечение, а около 1000 души са чакащите в листата на Агенцията по трансплантации.

Колкото и скъпа да е плазмаферезата, парите за трансплантирания пациент в крайна сметка са по-малко, отколкото за човека на хемодиализа, обясни Славов.

Много се радвам, че наистина ще бъде създадена такава група и надявам се, това да стане много бързо, защото проблемът в момента с медикаментите опорочава всичките усилия на Агенцията по трансплантации и специалистите, каза Иван Димитров от Българския пациентски форум. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени