Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнени са по-голямата част от мерките за по-висока безопасност на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

По-голямата част от мерките за по-високо ниво на защита на АЕЦ "Козлодуй“, набелязани след аварията във "Фукушима" през 2011-а г., вече са изпълнени. Това обясниха от Агенцията за ядрено регулиране по време на семинар, посветен на темата за различните поколения ядрени реактори. 

Преди време стрес-тестовете показаха, че Козлодуйският проект е устойчив на външни явления и тежки аварии, но въпреки това заради случилото се във "Фукишима" бяха набелязани мерки за по-високо ниво на защита на всички централи, в това число и за българската АЕЦ. По-голяма част от тях вече са изпълнени, в това число и първата за осигуряване на два нови мобилни дизел-генератори за всеки от двата блока в АЕЦ "Козлодуй", които в случай на спиране на електричеството биха осигурили електрозахранване за централата. Това обясни заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

Те трябва да могат да бъдат използвани в случаи на такива екстремни събития, било наводнения, земетресения или други такива замръзвания, каза Станимиров.

В изпълнение на мерките за по-високо ниво на безопасност предстои да бъде извършено укрепване на естакадите на ядрената централа, направена е и оценка за проходимостта на пътища при евентуална авария. Стрес-тестовете предвиждат също и изграждане на авариен център за управление на централата извън нейната площадка.

В случай на наводнение да бъде изнесен този център и да можеш да предприемеш някакви действия по управление на аварията, допълни Станимиров.

Всички 63 мерки за по-високо ниво на защита на АЕЦ "Козлодуй" са със срок за изпълнение 2017-а година, обясниха от ядрения регулатор.

Разбираемо е това, тогава изтича срокът на експлоатация на Пети блок, каза заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна