Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не включи в програмата си декларация за Украйна

Снимка: БГНЕС

Народното събрание не включи в седмичната си програма разглеждането на проектите за декларации за кризата в Украйна. Въпреки че вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че по тяхно предложение ще се обсъди декларация за кризата в Украйна, такова предложение не беше направено. Посланието гласеше, че България е за териториалната цялост на Украйна, но в същото време страната ни трябва да има предвид и това, че почти всичките ни доставки на газ идват от Русия.

От "Атака" поискаха включването на точката в дневния ред, но предложението не беше подложено на гласуване.

Вчера стана ясно, че има три проекта на декларации - на Коалиция на България, на ГЕРБ и на "Атака". Днес предложение за включване в дневния ред не беше направено нито от левицата, нито от ГЕРБ.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира в кулоарите на парламента, че левицата и ДПС трябва да се разберат и да предложат декларация:

Те са си другарчета. Да седнат и да се разберат. Явно имат проблеми във връзката си, така че не искам да коментирам техните взаимоотношения. Ние имаме наша позиция, казали сме я. Проблемите са си техни, да си ги решават.

Позицията на "Атака" е за признаване на проведения референдум в Крим. След гласувания дневен ред Десислав Чуколов поиска включването на точката в дневния ред:

Моето настояване от името на ПГ на "Атака" е тази точка да влезе в седмичната ни програма. Имате тези правомощия по чл.49, ал.5. Вие, като председател (бел. ред. - Михаил Миков), да вкарате тази точка и процедурата ми е точно за това. Господин председател, вкарайте тази точка в програмата, Народното събрание да разгледа темата, да излезе с позиция. България да има позиция за това какво се случва в Украйна, а да не оставяме тази важна тема на външния министър г-н Вигенин.

В отговор председателят на Народното събрание Михаил Миков каза:

Аз имам такова правомощие. Ще помисля дали да го упражня. Но само да уточня, че програмата на Народното събрание се приема не в сутрешните блокове и в медиите, а в пленарната зала. Тя се приема от Асамблеята, а не от по-информираните журналисти в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна