Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски издания цитират Плевнелиев в анализи за кризата в Украйна

Българският президент Росен Плевнелиев е цитиран от Би Би Си да казва, че Русия вече страда от действията си в Крим, тъй като губи доверието на инвеститорите.

В анализ на специалиста на Би Би Си по европейски въпроси Гавин Хюит, преди срещата в Брюксел за евентуални санкции срещу Русия за действията в Крим, е цитиран Росен Плевнелиев, който смята, че Москва вече трупа негативи.

Кой сега ще вярва на Русия? А ако не вярвате, няма да инвестирате. Пазарите няма да вярват повече на Русия, изтъква българският президент.

На базата на това изявление Гавин Хюит заключава, че рано или късно, освен ако президентът Путин не промени политиката си, което изглежда малко вероятно, Западът ще трябва или да приеме случилото се, т.е., че Крим е загубен, или да наложи търговски санкции.

Още едно британско издание цитира Росен Плевнелиев. В статия, озаглавена България и Литва се страхуват, че могат да бъдат следващите в списъка на Русия, вестникът цитира българския президент да коментира изявлението на Путин, че има право да защитава рускоговорящите малцинства в други страни.

Какво да кажем за Литва? Какво да кажем за Естония? Там има руски общности и малцинства. Възможно ли е през 21-ви век те да отправят призив към Москва и Москва да изпрати войски да окупират или анексират части от териториите на тези страни, казва Росен Плевнелиев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени