Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите в спор за ръководството и квотите за членовете на ЦИК

Снимка: БГНЕС
Депутатите спорят за назначаването на членове и ръководство на Централната избирателна комисия. Спорът за квотното разпределение на членовете е водещ в дебатите.

От ГЕРБ отново посочиха, че трябва да имат 6-има, вместо 5-има членове в комисията. Цецка Цачева каза, че освен ръководството на ЦИК днес се обсъжда и второ решение, с което се ограничава изборът на членове до 5-има. Така на практика се ограничават и правомощията на президента. Предложението е дописване на Изборния кодекс, коментира тя и допълни: Не може по точка, която не е внесена в дневния ред, няма гласуване за включването й, Народното събрание да се произнася с решение. Оттук конституционалносъобразността на цялото решение, което вие ще приемете след малко, поставя в невероятен залог ръководството на ЦИК. Не правете неща, които сте замислили, със силата на мнозинството и възможността от натискането на копчетата да минирате работата на ЦИК.
   

Ще се стигне и до оспорване в Конституционния съд, предупреди Цецка Цачева. Четин Казак от ДПС обясни, че никой не иззема функциите на президента: Никой не избира вместо него, никой не назначава вместо него членовете на ЦИК. Народното събрание си позволява да предложи на президента такова съотношение и разпределение на местата, каквото то счита, че би отговаряло на изискването на член 46, ал.8. Това е. Или го приемате, или го оспорвате, но в крайна сметка  президентът е този, който ще назначи. Споровете са тук между нас. Президентът ни призова да намерим консенсус. Явно вие не желаете да намерите този консенсус и затова ще гласуваме този проект за решение и президентът ще има крайната дума.

Мая Манолова от БСП обясни, че спорът е абсурден и отново каза, че разпределението е уредено в Изборния кодекс.

От "Атака" реагираха също остро срещу ГЕРБ. Десислав Чуколов заяви: Ние предлагаме на президента имената и разпределението. И това му е много на президента. И това му е много. Говорим за Росен Плевнелиев - човекът, който през 2011-а година беше избран с измама. От "Атака" предложиха още от ГЕРБ да няма избрани хора на ръководните постове в ЦИК.


 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени