Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОССЕ ще изпрати мониторингова мисия в Украйна

ОССЕ лого
Снимка: БГНЕС

Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа взе решение за изпращане на специална мониторингова мисия в Украйна. Целта на наблюдателите е да допринесат за намаляване на напрежението и утвържадаване на мира и сигурността в страната. 

В началния си етап мисията на ОССЕ ще наброява до сто цивилни наблюдатели, които събират информация за обстановката в Украйна и ще съдействат за диалога между различните представители на украинското общество. Мандатът на наблюдателите е за шест месеца и ще се простира върху девет области на Украйна. В това число влизат Одеса, Донецк, Харков и други райони, в които имаше вълнения на рускоезичното население, но не и Крим. 

Настояването на украинския представител за включването на полуострова в мисията на ОССЕ остана напразно. "Мандатът е абсолютно точен и изхожда от днешните геополитически реалности", заяви руският постоянен преставител, отбелязвайки, че след решенията на временните власти в Симферопол и на парламента в Москва Крим вече е "част от Русия".

Руското външно министерство изрази надежда, че мисията на ОССЕ в Украйна ще спомогне за решаване на "вътрешната украинска криза" и ще спре "националното бандиство и радикалните тенденции" в страната. Мандатът на мисията отразява новата политическа и законова реалност и не включва Кримския полуостров и Севастопол, които вече са част от Русия, се изтъква в изявлението.

Санкциите наложени на Русия от ЕС са "откъснати от реалността", заяви още дипломатическото ведомство, цитирано от Ройтерс. Москва си запазва правото на реципрочни действия, се посочва в изявлението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна