Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

 "Болници бутат рушвети на лекари, за да им пращат пациенти за изследвания и операции", пише "СТАНДАРТ". "От 80 до 250 лева стигат тарифите за всеки пациент за хоспитализация в болници по инвазивна кардиология и кардиохирургия. Парите се маскират с консултантски договори за диагностика и лечение", пише вестникът и твърди, че разполага с два такива договора.

 Перспективите пред Националната електрическа компания са добри, въпреки дефицита от над 2,5 милиарда лева от края на 2012 година, твърди изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Иван Йончев в интервю за
"24 часа". За оздравяването си компанията ще разчита на държавния регулатор, износа за съседните държави и на половин милиард лева от своите длъжници.

 "НЕК е като черна дупка. Цената на тока може да се задържи до изборите, но обществото ще плати тежко за това." Мнението е на бившия енергиен министър Румен Овчаров и е публикувано от вестник "СЕГА".

 Токът ще поскъпне от лятото, ако електроразпределителните дружества не се издължат на Националната електрическа компания. Това предупреждение, изречено в телевизионно интервю от енергийния министир Драгомир Стойнев, е послужило за заглавие във вестник "СТАНДАРТ".

 ЕРП-тата имат още три дни да платят на НЕК близо 350 милиона лева, за които претендира държавната компания, съобщава "МОНИТОР" и припомня заканата на ДКЕВР да отнеме лицензите на енергоснабдителните компании.  Вестникът разглежда и причините за по-ниските сметки на клиентите, отчетени от ЧЕЗ за изтеклата зима. Това са трикратното понижение на цените от страна на държавния регулатор, по-малкият отчетен период и пониженото вследствие от топлото време потребление.

 Седем милиона лева загуби от непроизведен ток имат зелените централи и АЕЦ "Козлодуй" само за петте дни, през които производството им бе ограничено миналата седмица, пише "ПРЕСА". Причините са топлото време и ограниченото потребление, които наложиха 30-процентно намаление на мощността на шести блок на атомната централа и ограничения на слънчевите и вятърните инсталации.

 "Хиляди отлагат пенсионирането си заради липсващ стаж", пише по темата "ТРУД".  Статистиката на Националния осигурителен институт отбелязва ръст на хората, които се пенсионират над 65 години. През миналата година те са били малко над 7 хиляди - с триста повече, отколкото през 2012-та.

 "ТРУД" отбелязва и "първия" случай за последните седем години, в който частните съдебни изпълнители отчитат по-малко "лоши дългове" на бизнеса към партньори и към банките. Това според тях е признак, че идва краят на икономическата и финансовата криза.

 Вето върху икономически санкции срещу Русия - това според "СТАНДАРТ" е един от възможните сценарии, които ще бъде обсъден днес в Консултативния съвет за национална сигурност.

 Според "КАПИТАЛ DAILY" Консултативният съвет трябва да даде отговор на въпроса на президента: "В България руски туристи купуват апартаменти. Ако утре Москва изпрати войски?"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна