Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на ЕСРТ настоя за адекватно финансиране на БНР и БНТ

Снимка: Борис Димитров

За адекватно финансиране на БНР и БНТ се обяви Клаудио Капон, вицепрезидент на Европейския съюз за радио и телевизия. Той е у нас във връзка с проекта "Училище за радио". Капон даде съвместна пресконференция с генералните директори на БНР Радослав Янкулов и на БНТ Вяра Анкова.

По време на визитата си в България Клаудио Капон имаше срещи на най-високо ниво с президента, премиера и председателя на Народното събрание. Основните теми на разговорите бяха финансирането и независимостта на обществените медии у нас. Клаудио Капон даде пример с някои страни в Европа и на Балканите, където финансирането на обществените медии е фиксиран процент от брутния вътрешен продукт или от националните бюджети.

Ако направим сравнение със страни, които се намират в сходна ситуация с България по отношение на финансирането за обществените медии, бих казал, че ситуацията в България с финансирането е много по-малко, отколкото е средното за Европа, дори средното за Балканите. И по отношение на въпроса за дългосрочната стабилност вие сте изправени, както и всички, пред процес на технологични промени, които също се нуждаят от дългосрочни инвестиции и визия за бъдеще, каза Капон.

Проблемите пред обществените медии в България не са въобще по-различни от всичките проблеми, които срещат обществените медии в Европа. Финансирането навсякъде е проблем. Битката за независимост и обективна журналистика е проблем също, който отчитат всички журналисти, каза Вяра Анкова.

В Европа на глава от населението се падат по 30 евро на година за радио и телевизия. За телевизия в България цифрата е четири, за радио е две и половина. На фона на тази статистика идва признанието, че националната ни телевизия и националното ни радио защитават ролята и мисията си на обществени оператори, обясни Радослав Янкулов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна