Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фермери искат промени в законодателството за агроекология

Снимка: БГНЕС

Българските фермери са изправени пред реален риск да връщат пари по мярката "Агроекологични плащания". Това обявиха от Асоциацията на фермерите, които спазват изискванията за агроекологично земеделие.

Поради неуредени поземлени отношения е възможно през тази година да се прекратят поети ангажименти за 132 милиона лева и тези пари трябва да се върнат от бенефициентите, получили ги през миналата година, каза председателят на асоциацията Пламен Драгнев.

Според него за разрешаването на проблемите с поземлените взаимоотношения е необходимо да се увеличи на пет години срокът на споразуменията, които се сключват по член 37 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Фермерски рекет, тоест фермер, съседен на вас, който обаче няма агроекология, спокойно може да дойде и да ви застъпи при очертаването и да предяви поземлени претенции. И тогава да ви изнудва за пари, защото вие ще загубите, трябва да възстановите средства, които сте получили, а той ще ви изнудва по този начин, ще ви държи, описа настоящата ситуация Пламен Драгнев.

За да защити земеделските производители, изпълняващи агроекологични ангажименти, от Асоциацията ще внесат в парламентарната комисия по земеделие предложение за законодателни промени. 

Сключване на споразумение за площи, които касаят прилагане на агроекологични ангажименти за срок от пет години с опцията всяка година да се актуализират земите в зависимост - отпаднали поради обективни причини определени площи, посочи Драгнев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна