Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС подкрепи предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС
Само Движението за права и свободи застана зад законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. В правната комисия на парламента Четин Казак уточни, че подкрепата е на този етап.

Законопроектът на ГЕРБ засяга единствено състава на ЦИК и удовлетворява исканията за трета квота на ДПС. Предлага се избирателната комисия да се състои от 18 членове, в това число и ръководството, като се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Мая Манолова от БСП беше категорична, че са недопустими промени в  изборните правила при условие, че изборната комисия вече работи:

Няма проблем в Изборния кодекс, има проблем в указа на президента и целта на законопроекта на ГЕРБ е да спаси президента Плевнелиев от батака, в който го вкараха самите ГЕРБ.

Четин Казак ясно подчерта, че това не отнема решимостта на ДПС да подкрепи жалбата до Конституционния съд по указа на президента и уточни:

Но докато чакаме едно такова решение на Конституционния съд, ние бяхме заявили, че ще подкрепим всяка законодателна инициатива, която в най-кратки срокове да коригира извършената спрямо нас несправедливост.

Промените, внесени от ГЕРБ, бяха отхвърлени от БСП, а "Атака" се въздържаха.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени