Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден за информираност за аутизма ще бъде отбелязан у нас с различни инициативи

| обновено на 02.04.14 в 09:53
Снимка: БГНЕС


По повод днешния Световен ден за информираност за аутизма тази вечер ще бъдат осветени в синьо средновековната кула в центъра на Враца и най-високата постройка в Бяла Слатина - сградата на общината. Идеята е повече хора да се интересуват от проблемите на аутизма, който е най-бързо нарастващото сериозно нарушение в човешкото развитие в световен мащаб.

Весела Павлова от ресурсния център във Враца, който работи с деца аутисти, обясни, че по данни на родителски организации в България има около 16 хиляди души с аутистични проблеми: За съжаление в България няма единен регистър, който да обхваща децата и възрастните с такива проблеми. Аутизмът е състояние, което е свързано с проблеми в социалната комуникация. Обществото не е добре настроено към тези деца. Много често, поради непознаване, са склонни да им лепят етикети, които са неподходящи. Поради тази причина, много ми харесват подобни инициативи, защото всеки един от нас, ако малко се информира, мисля, че с по-добро разбиране и подход ще погледне на тези хора, които не са малко.

В Пловдив Световният ден за информираност за аутизма ще бъде отбелязан с терапевтична ритъм-сесия в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей.  Проявата е под мотото "Приятелите разказват за нас - децата от аутистичния спектър" и е инициатива на Сдружението "С мама за ръчичка".

Терапевтичната ритъм сесия барабанотерапия ще бъде с единствения ритъм терапевт в България - музикантът Мартин Иванов. Ритъм терапията помага на децата аутисти да повишат своето ниво и продължителност на концентрация. Барабанът е изразно средство, което успява да пренася този, който го използва, през всякакви съществуващи бариери и да го води към усещането за цялостност и общност.

Светът на децата аутисти ще може да бъде видян по различен начин днес във Френския културен институт в София, където ще бъде представен филмът „"Под открито небе". Той разказва за живота в специализирана институция за деца с психични страдания, разположена на белгийско-френската граница. Гости на прожекцията ще бъдат Мариана Отеро, режисьор на филма, и Мари Бремон, клиничен психолог, работещ в "Куртил"- Белгия. Инициатор на тази среща и прожекция са няколко организации - Българско общество за лаканианска психоанализа, сдружение "Дете и пространство" и Френския институт в България. В предаването "Преди всички" Весела Банова разказа за "Куртил" и настанените там деца. Филмът ще може да бъде видян и утре в Стара Загора, както и в петък в Русе.

Статистиката сочи, че по света едно на всеки 150 деца се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна