Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС обжалват в КС президентския указ за ЦИК

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха жалба до Конституционния съд по указа на президента, с който беше назначен съставът на Централната избирателна комисия. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

В жалбата пише, че президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите. По думите й, президентът Росен Плевнелиев е вменил на парламента критерии за подбор на състава на ЦИК, които не са разписани в Изборния закон.

Росен Плевнелиев разбира текста на Изборния кодекс, разбира отношението, което законът му налага при определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва. Не му харесва, защото според него не дава достатъчен брой членове на неговата партия ГЕРБ, отбеляза Манолова.

Жалбата е подписана от 117 депутати от БСП и ДПС.

От ДПС застанаха зад законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, но подчертаха, че това не отнема решимостта им да подкрепят жалбата до Конституционния съд по указа на президента, който според тях е ощетил ДПС за сметка на ГЕРБ, отнемайки третата квота на Движението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени