Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ-Варна може да бъде закрита, работниците й излизат на протест

Над 150 работници от ТЕЦ-Варна поискаха на протестен митинг пред сградата на централата сигурност за работните си места. Според тях 316-те работници са заплашени да останат без работа, тъй като до края на годината ТЕЦ-Варна може да бъде закрита.

Хората заявиха, че са готови на крайни действия заради притеснението си от създалата се ситуация. Един от работниците - Христо Цонев обобщи случващото се:

Ситуацията я виждам такава, че сме пред закриване и ако не се вземат спешни мерки от страна на държавата и ЧЕЗ. Загиваме и това е...

Става въпрос за сероочистващата инсталация. ЧЕЗ търси гаранции от държавата и ако ги има, ще вложи 120 000 000 евро. От 36 години съм тука, оптимист съм.

Протестиращите обявиха, че ако не се случи това до края на годината и се наложи да бъдат освободени, те ще продължават с протести, стачки, затваряне на пътища, на ж.п.прелези.

Предприятието в момента не работи заради излишъка на електроенергия у нас , каза Минчо Минчев - изпълнителен директор на ТЕЦ-Варна. Стана ясно, че ЧЕЗ-Българи, който е собственик на централата, е готов да вложи 120 000 000 евро за пълната й екологизация, но иска гаранция от държавата. Минчо Минчев коментира:

В момента, аз съм оптимист, защото работната група с прякото участие на министър Айолов, се е ангажирала. Всички технически експерти декларират необходимостта от продължаване на работата на ТЕЦ-Варна, отчита се важността на ТЕЦ-Варна, както за енергийната система, така и за региона, конкретно североизточна България. Така, че аз силно се надявам, че все пак, ще се прояви желание от всички страни и ще бъде намерен компромисен вариант.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени