Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха приемането на промените в Закона за енергетиката за петък

Снимка: БГНЕС

Гласуването на промените в Закона за енергетиката беше отложено за утре. В един от двата проекта е заложена поправка, която на практика изключва България от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС. Те предвиждат всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на Европейския съюз. С промените вносителите от БСП създават дефиницията "морски газопровод". Това означава, че той е изключен от правилата за достъп на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата и който води до отпадане определянето на тарифите от независим регулатор. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза 24 км в българска територия, да има правен статут на територията, която не стъпва на европейска такава. 

От ГЕРБ посочиха, че правилата за проекта "Южен поток" трябва да се прилагат за целия газопровод, а не за части от него. Станислав Иванов  коментира: Те искали да се строи. Не искат да се строи. Те искат някой друг да определи таксата, за да може някой да прибере комисионната. 

Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия проектът по-бързо да бъде реализиран. Таско Ерменков посочи: Газопроводът не е тръба за фунийки, като духнеш от Русия и тя да излезе от другия край. Това е цяла система. И тази система си има начини, по които се прекарва природният газ и се отчита, когато той влиза на територията на ЕС.

Предвижда се токът на абонатите да не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване.

Делян Добрев от ГЕРБ атакува отпадането на таксата за повторно включване на ток:

Този разход ще продължи да го има, защото физически трябва някой да отиде и да възстанови захранването. Този разход ще бъде прехвърлен върху всички останали изрядни потребители. 

Явор Куюмджиев от БСП заяви:

Това, според мен, е незаконен източник на приходи за дружеството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна