Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се празнува Лазаровден

| обновено на 12.04.14 в 11:44
Снимка: Община Плевен

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Според българската народна традиция, Лазарова събота е денят, в който се чества превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Празникът е сред най-тачените в Ямболския край. Благословиите на лазарките обиколиха днес домовете на гостоприемните стопани от село Тенево. За традицията в едно от най-големите села на община Тунджа разказва Нели Ройдева

Всички носии, с които децата лазаруват из село са напълно автентични, съхранени от техните баби, в техните ракли. С рокля, риза, престилка и задължително венец, в който освен върбови клонки са вплетени и първите пролетни цветя. Децата обикалят с традиционните песни за Тенево. Влизат с "Яно, Ангелино", имат песен за девойка, за момче, за беше и в зависимост от това какво желаят стопаните, те им изпяват песен, обясни Родева.

На днешния Лазаровден момичета ще пресъздадат обичая Лазаруване в Етнографския комплекс "Етъра" и в Архитектурния резерват "Боженци" край Габрово. Празникът се чества една седмица преди Великден. Момичета, които две седмици са посещавали училището за лазарки в Етъра, днес ще покажат научените песни и танци, характерни за този ден.

Във врачанските села все още е жива традицията на лазаруването, разказва Анета Дилкова от село Баница.

Децата сутрин се събират, облечени в народни носии с венчета, с кошнички и тръгват. Пеят лазарски песни. Влизат във всеки двор. Те играят хоро и домакините ги посрещат. След това ги даряват с яйчица. Яйцата са бели, не са боядисани. След това на Великден ще се боядисат и ще се раздават за здраве. Значи някъде до 51-ва-52-ра година ходеха и вече аз когато бях в отделенията, не ни водеха учителките. А по-рано учителките водеха децата и даже имам снимки с лазарско хоро пред училището. Голяма красота е. Чудесно е, че по този начин се демонстрират и народните носии, възкръсва и се продължава традицията, възпитава се и младото поколение, децата в любов към българското, каза Анета Дилкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна