Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 общински болници се изграждат отделения за долекуване, няма регламент за финансирането им

Снимка: БГНЕС

В тринадесет общински болници в страната се изграждат нови отделения за долекуване. Те обаче не могат да влязат в експлоатация и да приемат пациенти, защото няма стандарт за финансирането им и клинична пътека за работа. Едно от тези лечебни заведения е болницата в Тетевен.

Болницата в Тетевен е реализирала проект за над 4 000 000 лeва, чрез който е закупена нова модерна апаратура, извършен е основен ремонт и е обособено отделение за долекуване. То обаче вече 4 месеца не може да бъде отворено за пациенти, съобщи директорът на лечебното заведение доктор Нивелина Ганева:

Стоят заключени тези отделения, няма нито стандарти, нито регламент. От голямо значение е как ще се остойностят, защото разходите са си разходи, заплатите са си заплати. Във всички случаи ще бъде голямо удобство, защото при нас основно е възрастното население.

Според бившия министър на регионалното развитие, а сега депутат от ГЕРБ, Лиляна Павлова, която провери как е изпълнен проектът, правителството е замразило поредната реформа в здравеопазването:

Министерството, което е длъжно да осигури и приемственост, и устойчивост на инвестициите, не е направило необходимото тези отделения да могат да бъдат не само въведени в експлоатация, но да започнат реално да се ползват от пациенти. Това беше ангажимент за 2013-а, когато се планираше бюджета и на Здравна каса, и на държавата. Тогава беше моментът да се предвиди.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна