Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът на потъналия южнокорейски ферибот беше арестуван

Снимка: БГНЕС

Капитанът на потъналия южнокорейски ферибот беше арестуван. Преди това прокуратурата издаде заповед за задържането на  Ли Чжон-сок и двамата му помощници.

Решението за ареста бе взето след като следствието установи, че още преди корабът да започне да потъва, капитанът предал управлението на неопитния трети помощник. Освен това се разследват твърденията на пътниците, че мъжът  е напуснал ферибота един от първите. Пред репортери капитанът  обяви, че е отложил евакуацията на кораба заради лошите условия в морето и липсата други плавателни съдове, които да се притекат на помощ. Това стана след като журналистите му зададоха въпрос защо е наредил хората на борда да останат по местата си цели 40 минути след подаването на сигнал за бедствие. 

Иявлението  на капитана не хвърли нова светлина върху причините за потъването. До момента загиналите при инцидента в сряда са 29, а  други 274 са в неизвестност.  Данни от южнокорейското Министерство на морския транспорт показват, че корабът е направил рязък завой точно преди да подаде сигнал за помощ. Някои експерти смятат, че това е довело до разместване  на товара от около 150 автомобила на борда и е дестабилизирало плавателния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна