Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Правителството плаща грешките на ГЕРБ по европрограмите

Снимка: БГНЕС

38 милиона лева са засега финансовите корекции към общините по Оперативна програма "Околна среда", но могат да достигнат 180 милиона лева, прогнозира министърът на екологията Искра Михайлова. Очаква се окончателният доклад от проверките на обществените поръчки, поискан от Европейската комисия. За нарушенията е докладвано на Дирекцията за борбата с нарушенията на финансовите интереси на Евросъюза - АФКОС, но ако се установи злонамереност, сигнали ще се подадат и в прокуратурата.
В момента одити се правят на всички оперативни програми, включително и за селските райони, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова. По думите й нарушения в обществените поръчки са правени при управлението на ГЕРБ.

С обяснението, че тежките проблеми са замитани под килима и сега правителството на Пламен Орешарски ще плаща за грешките от времето на ГЕРБ, Златанова категорично заяви, че финансовите корекции са нормална практика. Тя очаква корекции по други оперативни програми, където текат одити. Всички оперативни програми се проверяват по документи сега, а после експерти на Европейската комисия ще направят физическа проверка на инфраструктурата, така че са вероятни и още глоби.
Там също могат да бъдат санкционирани бенефициенти, ако се установи, че изпълнението не е качествено. Отсега ви казвам, това всъщност е още по-сериозният одит, който показва вече и много други слабости, слабости ги наричам, меко казано.

Няма политическа атака към общините на ГЕРБ в корекциите, беше категорична министър Искра Михайлова:
На факта, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ отговорът е много ясен - само с тях са сключвани договори. Другите договори са толкова малко, броят се на пръсти. Те също ще претърпят предложените финансови корекции за тях.

До момента са проверени осем общини на ДПС, шест на БСП. Тези на ГЕРБ са 40. Корекциите ще трябва да се платят до началото на следващата година.
Какви възможности ще се търсят, за да бъдат подкрепени общините. Ние ще коментираме и с Националното сдружение на общините тогава, когато бъде финализиран докладът на одита на срещата от ЕС и имаме абсолютна яснота за какво говорим.
Атаките, че управляващите се провалят в управлението на средствата от ЕС са злонамерени, заключи Зинаида Златанова.
Доклади валят и много се надявам всички политици в България да разберат, че Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната му принадлежност, независимо от времето, в което управлява. Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че няма да я плати правителството, ще я платим всички ние, всички българи, каза вицепремиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени