Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер започва 48-часова стачка на служителите от лондонското метро

Тази вечер започва 48-часова стачка на служителите от лондонското метро, в знак на протест срещу затварянето на гишета за продажба на билети.

Членовете на британския профсъюз RMT ще започнат стачката в 21.00 часа британско време, което означава завръщането им обратно на работа по същото време в сряда. Очаква се обаче транспортът да бъде нарушен още привечер и да има последици в четвъртък сутринта.

Профсъюзът и властите проведоха над 40 срещи и все още преговарят по конфликтния въпрос за премахването на гишета за продажба на билети, което ще доведе до загуба на 960 работни места. Транспортните власти вече издадоха брошура със съвети за пътниците и обявиха план за използване на допълнителни автобуси и корабчета по река Темза за облекчаване на ефекта от стачката.

Очаква се стачката да повлияе сериозно на провежданите тази седмица в Лондон студентски изпити, както и на две футболни срещи: "Арсенал" и "Нюкасъл" от англйското първенство днес и на полуфинала от Шампионската лига между "Челси" и "Атлетико" (Мадрид) в сряда вечер.

Профсъюзът RMT e готов за нова 72-часова стачка от 5-и май, ако трудовият конфликт не бъде решен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна