Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори с по-голяма подкрепа от опозиционната Лейбъристка партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път след повече от две години британската Консервативна партия получи по-голяма подкрепа от опозиционната Лейбъристка партия в проучване на общественото мнение.

Дни преди европейските избори Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън получи неочаквана подкрепа. В две нови проучвания на общественото мнение консерваторите изпреварват с два процента лейбъристите, което се случва за първи път от март 2012-а година. 

Анкетите, едната от които е на клонящия вляво "Гардиън", са повод за загриженост в редиците на Лейбъристката партия за предизборната й стратегия, тъй като показват, че лидерът Ед Милибанд не успява да събере достатъчно подкрепа, въпреки че като цяло политиката му се радва на одобрението на гласоподавателите.

Въпреки леката преднина на консерваторите обаче експерти отбелязват, че поради особеностите на британската избирателна система, лейбъристите биха спечелили малко повече парламентарни места в едни общи избори, ако те се проведат сега. Що се отнася до европейските избори, консерваторите продължават да изостават след лейбъристите и Партията за независимост на Найджъл Фарадж.

Последните проучвания идват в момент, когато британската икономика излиза от дълга рецесия и се очаква да отбележи по-висок растеж от всички останали страни от Г-7 през тази година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени