Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 процента от британците желаят Великобритания да напусне Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на нагласите към ЕС, извършено от Евробарометър в Брюксел, окуражи британските евроскептици като показа, че мнозинството от британците са за излизането на Великобритания от организацията.

47 процента от британците смятат, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз, 41 на сто не са съгласни и 12 процента нямат позиция, показва проучване на Евробарометър. Картината във Великобритания е доста по-различна от останалата част на континента, където само 32 процента смятат, че страната им ще бъде по-добре извън ЕС.

Данните от Брюксел дават надежди на евроскептиците, че обещаният референдум от Дейвид Камерън през 2017-а година за членство в ЕС, след като той предоговори условията, ще доведе до излизането на страната от организацията.

Алан Мюрад от водещите кампания за излизането на Великобритания от Евросъюза заяви, че дори такава пропагандна машина като Евробарометър, струваща на европейските данъкоплатци 20 милиона паунда, не може да скрие факта, че Великобритания повече не желае да е държава членка. Според него британските власти трябва да обърнат сериозно внимание на проучването и да вземат съответните мерки.

Наложително е да бъде позволено на британците сами да решат бъдещите отношения на страната им с ЕС колкото се може по-скоро, изтъкна Алан Мюрад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени