Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Напоителни системи": Няма място за притеснение във Видинско

Снимка: Ваня Минева

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев инспектира отводнителните съоръжения в района на Видин. Според него състоянието им показва, че няма място за притеснение.

По поречието на Дунав във Видинско има 11 отводнителни помпени станции. От тях в момента работят 8,  две се включват при определени условия и една е в ремонт. Проблем може да възникне единствено ако някоя откаже, тъй като са строени преди повече от 70 години.

Очаква се покачване на нивото на река Дунав през следващите дни и според прогнозите на 24 май то ще достигне 9 метра. Експертите на "Напоителни системи" обаче увериха, че няма място за притеснение. Дигите се наблюдават денонощно. В момента се извършва окосяване, за да се улесни наблюдението.

Целият Дунавски район от Видин до Русе е в готовност за действие при покачване нивото на реката, увери Димитър Методиев.

В момента водният стоеж при Видин е 825 сантиметра, а повишението от сутринта е 4 сантиметра.

Димитър Методиев посочи още, че на оглавяваното от него дружество са отпуснати 12 и половина милиона лева от Министерството но на финансите. С парите са погасени стари задължения, включително заплати на работниците за 4 месеца. Сега фирмата  отново няма средства и разчита на други 19 милиона лева, обещани от държавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна