Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън и Меркел ще обсъдят кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Камерън ще има нова среща с Ангела Меркел по повод кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Бившият премиер на Люксембург не се радва на одобрението на много европейски лидери и политическите наблюдатели очакват той да оттегли кандидатурата си. 

Британският премиер Дейвид Камерън ще проведе кризисни разговори в Швеция в понеделник с Ангела Меркел в рамките на нова офанзива да убеди германския канцлер да не подкрепи федералиста Жан-Клод Юнкер за поста на следващ председател на Европейската комисия. От Даунинг стрийт съобщиха, че в разговорите ще се включат и премиерите на Швеция и Холандия, които също са настроени против Юнкер, както и че Камерън е готов да обсъди всяка нова кандидатура, включително на жена - за първи път в 62-годишната история на комисията.

Бившият премиер на Люксембург е под засилен натиск в Брюксел да се оттегли, за да се избегне спора около кандидатурата му, която тласка Великобритания към решение да напусне ЕС и вече месеци наред подклажда вътрешно институционална война в организацията. Високопоставени служители в Брюксел, приближени на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който се опитва да посредничи и да намери алтернатива, заявиха, че очакват Юнкер да се оттегли скоро, ако спорът не бъде решен.

Източници близки до Юнкер обаче отричат, че той има намерение да се оттегли. От Дауинг стрийт съобщиха още, че Каремън ще използва срещата в Швеция и за да повдигне въпроса за предоставянето на постове на Великобритания и други страни през следващите пет години. Не е тайна, че Лондон се стреми към поста комисар по въпросите на търговията в ЕС. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна