Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания опитва да забави избора на нов председател на ЕК, търси алтернатива на Юнкер

Меркел Юнкер

Великобритания се опитва да забави избора на нов председател на Европейската комисия в търсене на алтернатива на бившия ппемиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, съобщиха британски източници. Усилията за блокиране на Юнкер, смятан в Лондон за пречка пред реформте в Евросъюза, идват преди срещата на лидерите на ЕС следващата седмица в Белгия и засилващата се кампания сред поддръжниците му за избирането му на един от най-влиятелните постове в организацията.

Британски дипломати, цитирани от Ройтерс, заявиха, че Великобритания се опитва да убеди ЕС да не взема решение за Юнкер на срещата в четвъртък и петък. 

Мандатът на сегашния председател на Европейската комисия изтича през октомври,  което дава достатъчно време на Великобритания да промени настроенията, смятат дипломатите.

Назначаването на Юнкер е голямо изпитание за премиера Дейвид Камерън, който открито се противопоставя на неговата кандидатура с аргумента, че е прекален федералист, което означава по-централизиран ЕС  и малка вероятност от провеждане на реформи.

Ако Камерън не успее да блокира Юнкер, авторитетът му у дома и в чужбина сериозно ще пострада. При това положение Камерън трудно ще може да предоговори условията за членството на Великобритания в ЕС и да контролира евроскептиците в неговата партия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна