Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към този момент британците биха гласували да не останат в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако в момента се проведе референдум за това дали Великобритания да остане или не в ЕС, британците ще гласуват с „не”, показва проучване на Opinium/Observer. Ако обаче премиерът Дейвид Камерън предоговори условията за членство, вотът ще бъде положителен.

Проучването на Opinium/Observer показва, че 48 процента от британците ще гласуват за напускането на Европейския съюз, срещу 37 процента за оставането в организацията. Общественото мнение обаче може рязко да се промени, ако Дейвид Камерън, който обещава да проведе референдум до края на 2017-а година ако консерваторите спечелят общите избори догодина, успее да договори по-изгодни условия за членство. При това положение 42 процента биха гласували за оставането на Великобритания срещу 36 за напускането.

Анкетата показва също, че като цяло британците са скептично настроени доколко премиерът ще успее да договори сделка с Брюксел. В момент, когато Камерън се опитва да блокира кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия и политическите наблюдатели смятат, че той едва ли ще успее да стори това, анкетата включва и въпрос дали назначаването на Юнкер ще промени решението на британците как да гласуват в референдума. 27 на сто са посочили, че това ще повлие на вота им, 43 процента смятат, че това е без значение, а 28 процента не са изразили мнение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна