Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Реставрация на паметта" показват познати и непознати художници

В галерия "Васка Емануилова", филиал на Софийска градска художествена галерия (СГХГ), ще бъде открита изложбата "Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина". Това е един интересен изследователски проект на изкуствоведа Пламен Петров и реставратора Илинка Чергарова от екипа на СГХГ.

Произведението на Асен Василиев "Обсъждане на картина" е в основата на експозицията. Създадена в средата на миналия век, творбата многократно е включвана в изложби, но дълго време изобразените в нея личности остават непознати за публиката, а и за специалистите.

Научното любопитство на Илинка Чергарова и Пламен Петров след почти двегодишна работа помага тези потънали в забрава образи да се възродят наново, съобщават от СГХГ.

Изследванията показват, че в платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил – Владимир Димитров-Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомир Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов – Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп)Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело – "Атинската школа".

Екипът, създал експозицията, е подбрал произведения на всеки от изобразените в картината художници, голяма част от които не са показвани от десетилетия. Освен творби, дело на немного познати автори, в залите на галерията могат да се видят платна на Майстора, Кирил Цонев и други, които изненадват и представят в нов аспект техния богат художествен талант. Наред с преобладаващите живописни платна са включени графични отпечатъци и скулптура.

Изложбата е придружена от каталог, в който е проследен процесът на проучване на "Обсъждане на картина", а за всеки един от изобразените на платното е подготвена кратка биографична справка, която предоставя единствените към момента известни данни за някои от художниците.

За по-доброто разбиране на времето и контекста, в който се появява картината на Асен Василиев, в изданието е публикуван и задълбочен анализ на проф. Евгения Калинова за културата и идеологическия императив зад Желязната завеса в началото на Студената война, допълва БГНЕС.

В експозицията са включени произведения от колекциите на Организацията на евреите в България "Шалом", ХГ "Владимир Димитров – Майстора" – Кюстендил, и СГХГ, като последните две институции са съорганизатори в подготовката и създаването на изложбата и каталога.

Изложбата ще продължи до 18-и септември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от