Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-скъпият сладолед в света струва 1000 щатски долара

сладолед

Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.
В Европа Марко Поло е донесъл рецептата за охладен шербет от Китай. В Италия става любимо блюдо в знатните домове , като му добавяли мляко, сметана, захар, аромати и дори цветя - сладоледа „Асорти".

Фуниийката на сладоледа е измислена през 1904г и е представена за първи път на Световния панаир в Сейнт Луис. Когато на продавач на сладолед му свършили хартиените чинии, той започнал да го предлага върху вафли, които се продавали на  съседния щанд. След 4 г. се появяа и сладолед на клечка.

Първата рецепта за сладолед е записана в книгата на лейди Ан Фаншо през 1665г и е имал вкус на портокалови цветчета, цвете на индийско орехче и амбергрис - специална съствака, отделяна от китовете.

А за първи път рецепта за шоколадов сладолед е забелязана в сборник с рецепти, публикуван в Италия през 1692 година.

Ваниловият сладолед е един от най-срещаните, но преди време е бил много рядък и екзотичен.

Най-скъпият сладолед в света, продаван в Ню Йорк и вписан в Книгата на Гинес, струва 1000 долара. Под украсата от листенца от 23-каратово злато се крият пет топки ванилов сладолед, свежи екзотични плодове и венецуелски шоколад. Лакомството се сервира с чашка десертен хайвер и лъжичка, покрита с 18-каратово злато.

Професионалните дегустатори на сладолед го изпробват също със специална златна лъжичка, за да усетят истинския вкус на сладоледа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна