Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Ференц Фричай – идеалният партньор на певеца

БНР Новини

Диригентът Ференц Фричай – идеалният партньор на певеца - това твърди швейцарското сопрано Мария Щадер. Тя е сред предпочитаните артисти, с които унгарският маестро прави най-впечатляващите си постановки и записи. Другият е Дитрих Фишер – Дискау. Ето част от спомените на прочутия баритон: Ференц бе твърде рязък. На моменти дори тираничен. Не търпеше своеволия. Изумяваше ни с умението така да се съсредоточава, че и най-малката подробност – щрих, детайл в партитурата не убягваше от погледа му. Излъчваше непоколебима увереност във всичко, с което се захващаше. Усетеше ли, че страстите са твърде нажажени, внезапно прекъсваше и ни забавляваше с цветистите си истории от Унгария. Оркестрантите не обичаха особено Фричай, тъй като буквално ги изтерзаваше с безкрайното ровичкане в партитурата. С певците обаче намираше много добър диалог. Имаше прекрасен теноров глас и с охота ни показваше някой и друг трик..., разказва Дитрих Фишер – Дискау в автобиографичната си книга.
Колкото до предпочитаният от Ференц Фричай оркестров състав, това без съмнение е Симфоничният оркестър на Берлинското радио. Превръща го в идеален партньор. Триумфални са успехите им из Европа и Америка. Броят на студийните записи вероятно надхвърля цифрата 200! Фричай работи с Радиооркестъра на Берлин чак до смъртата си, а регистрациите за фирмата „Дойче Грамофон“ многократно са отличавани с престижни награди. Странна донякъде е съдбата на този изключителен майстор на палката. Без колебание го поставят редом с Бруно Валтер, Фуртвенглер или пък Митропулос.
А Йехуди Менухин добавя: Фричай бе един от най-великите диригенти за времето си! Рядко природата е била толкова щедра към някой на това поприще! Уви, природата отредила на Ференц Фричай твърде малко земни дни. Отива си от този свят през 1963 г., само на 48 години...
На 9 август се навършва столетие от рождението на знаменития унгарски маестро. Моцарт бе любимият му композитор. Затова в съботната вечер ще ви предложим един от топзаписите на Фричай. Заедно с берлинските радиосимфоници вграждат нотите на „Вълшебната флейта“ за фирмата „Дойче Грамофон“ през 1954 година. С участието на солистите Йозеф Грайндл, Ернст Хефлигер, Рита Щрайх, Мария Щадер, Дитрих Фишер – Дискау, Лиза Ото, Мартин Вантин и хора на Берлинското радио.
На диригентския пулт – Ференц Фричай.

9 август, от 21.00 часа

Съдържание на операта „Вълшебната флейта“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна