Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За незабавна смяна на квесторите на банка "Виктория" настояват от фейсбук групата "КТБ-alive"

Цветан Василев: Изнудвачите, които са в основата на комплота срещу КТБ, удобно заблуждават обществото

Снимка: От личния сайт на Цв. Василев

Членовете на фейсбук групата "КТБ-alive", които са и организатори на протестите на вложителите в Корпоративна търговска банка, настояват за незабавна смяна на квесторите на дъщерната банка "Виктория".

В декларация, разпространена чрез социалната мрежа, те посочват и причината: Пълната некомпетентност на квесторите, които не само не помагат за оздравяването на банката, а работят точно в обратната насока. Назначават се некомпетентни, но за сметка на това добре платени консултанти със съмнителен опит. Служителите на банка "Виктория" са подложени на груб тормоз, като квесторите не си правят труда да се съобразяват нито с Кодекса на труда, нито с обикновените етични норми на поведение.

В позицията се припомня, че на 2-ри октомври и от КТ "Подкрепа" е отправено подобно и достатъчно добре обосновано искане.

БНБ е информирана многократно за проблемите, се казва в декларацията. Авторите са категорични, че всеки ден от престоя на квесторите в банката нанася непоправими щети, които впоследствие могат да възпрепятстват оздравяването й. Освен това действията на тези лица водят и до непрекъснато ощетяване на кредиторите, включително вложителите с влогове над гарантираните, се посочва в декларацията.

Същевременно мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев публикува своя декларация на личната си страница, в която споделя, че напоследък зачестяват сигналите срещу хората, които защитават каузата на КТБ, като посочва именно групата "КТБ-alive". И подчертава, че от поставянето на банката под особен надзор до момента, основните му усилия са насочени в две посоки – защита на активите на КТБ от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката и възстановяването на КТБ.

Хората в основата на комплота срещу КТБ твърдо следват максимата "Крадецът вика "дръжте крадеца". В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора. Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ, удобно заблуждават обществото в противното.

В декларацията Цветан Василев уверява още, че възстановяването на КТБ е възможно само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по негова оценка е над 2,5 милиарда евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна